Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki ziemniaczane – banał?

06.02.2009

Placki ziemniaczane – banał? Moja szefowa w Irlandii nakładając mi ziemniaki na talerz klepała mnie po ramieniu i mówiła: - Dobra polska dziewczyna lubi ziemniaki. Irlandczycy podobnie jak Polacy najczęściej jedzą ziemniaki do obiadu. Myślę o rodzinach rolniczych, rybakach i tzw. średniej krajowej. Ano właśnie, jak to jest z ziemniakami? Potraficie się bez nich obejść? Czy idąc za nowinkami w zakresie zdrowego jedzenia zastępujecie je ryżem i kaszami?

W czasach, gdy jedzenie było na kartki, mięso pojawiało się na polskich stołach raczej rzadko. Najczęściej dwa razy w tygodniu, z czego jeden z tych dni, to oczywiście niedziela. W pozostałe dni trzeba było jakoś sobie radzić i poza kluskami wszelkiego rodzaju i innymi mącznymi potrawami, jak kopytka, leniwe, naleśniki czy makaron z twarogiem i masłem, pojawiały się dania, których bazą były surowe starte ziemniaki. Kto z was pamięta jeszcze kluski szare (przecieraki), zwane również warszawskimi, przynajmniej przez moją babcię? Pyzy z dziurką i z tłuszczem oraz smażoną cebulką (kluski śląskie)?

Niektóre z tych dań występują zapewne regionalnie, ale placki ziemniaczane znane są wszystkim. W większości polskich barów mlecznych też na szczęście można je znaleźć, co prawda najczęściej odsmażane, na co wskazuje ich kolor, grzejące się pod lampą na ladzie stanowczo za długo. Kosztują około złotówki ku uciesze studenckiej braci i okolicznych emerytów i rencistów. Jeśli lubicie bary mleczne z ich specyficznym klimatem i obsługującymi paniami Tereskami i Grażynkami, problem braku czasu na przyrządzenie obiadu macie z głowy. Ci z większą gotówką zapewne pogardzą dobrociami oferowanymi przez te miejsca. Zostawiając jednak na chwilę możliwości finansowe, trzeba przyznać, że placki, poza tym iż są daniem biedaków, to najczęściej przy ogólnej pustce w lodówce i szafkach są możliwe do wykonania. Znalezienie kilku ziemniaków, jajka, mąki i cebuli udaje się w większości gospodarstw domowych. Z prostych składników wychodzą złote i chrupiące placuszki, najlepsze na ciepło. Z czym je zjeść? I tu tak samo, jak w przypadku zupy mlecznej podawanej na śniadanie, pojawia się pytanie: na słodko czy na słono? Spór nierozstrzygnięty, zwolenników placków z cukrem i śmietaną jest tak samo dużo, jak tych co wylewają na nie ketchup.

Placki ziemniaczane podobno pochodzą z północno-wschodniej Polski. Są również tradycyjnym daniem żydowskim, podawanym w święto Chanuka, które przypada w okolicach katolickiego Bożego Narodzenia. Nazywają się latkes i podawane są w podobny sposób.

Ten zwykły-niezwykły placek daje mnóstwo możliwości. Wystarczy łosoś wędzony i odrobina koperku, a danie zmieni charakter. Z kawiorem może być przekąską walentynkową, o działaniu kawioru nie muszę zapewne wspominać. Dodając nieco startej cukinii nadamy mu wyjątkowo delikatny smak. Z gulaszem mięsnym zmieni się w placek zbójnicki, występujący też pod nazwą placek po cygańsku lub placek po węgiersku. Ta potrawa często jest specjalnością restauracji i pojawia się w menu zarówno na południu, jak i północy naszego kraju. W asyście surówek i sosu, placek jest już tylko częścią dania. Cała tajemnica tkwi w sosie, który powinien być nieco pikantny, nabierający mocy dzięki papryce różnego rodzaju i koloru, cebuli, pomidorom i innym warzywom. Można też usmażyć placek nieco większy od standardowych i gdy jedna strona wysmaży się na złoto, położyć na nim gruby plaster żółtego sera o zdecydowanym smaku, który następnie przykrywamy kolejną warstwą pulpy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron i podajemy z surówkami. Spróbujcie też zestawu z fetą, szczególnie jeśli placki będą z cukinią, takie połączenie bardzo lubi dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Niebanalny smak, ale też odpowiedni dla dzieci, mają placki z musem jabłkowym.

Czekam już na młode ziemniaki i złociste placuszki, które bardzo ładnie wyglądają, jeśli ziemniaki utrzemy na grubej tarce. Można je zrobić bardzo małe i zjadać bez użycia sztućców, maczając w sosie, jaki sobie wymyślimy. Czy tak jak ja, sięgając po raz kolejny do talerza, mówicie „to już ostatni”, by za chwilę zrobić to samo?
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.03.2009

uwilbiam placki ziemniaczane z białym serem;) ide zagonic rodzine do obierania pyrek.....

Zgłoś 05.03.2009 aaaaaaaaggggg

Ale z młodych ziemniaków placki nie wyjdą bo zawierają za dużo wody a za mało skrobi i się będą rozpadać